EU chce sankce proti Venezuele, včetně zbraňového embarga

09.11.2017
Euroskop, čtk

Velvyslanci při Evropské unii včera schválili sankce proti Venezuele, včetně embarga na dodávky zbraní. Evropské firmy nesmějí do této jihoamerické země dodávat například elektronická sledovací zařízení, která by mohl režim socialistického prezidenta Nicoláse Madura využívat k potlačování členů opozice. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom dnes informovala agentura AFP.

Sankce mají formálně schválit ještě ministři zahraničí evropských zemí na pondělní schůzce v Bruselu. Včera schválená opatření rovněž mají unii umožnit vytvoření „černé listiny“ osob a „entit“ (firem, institucí, politických stran a organizací), které mají být sankcionovány za podíl na represích.

Zapsání na takovou listinu by pro dané subjekty znamenalo zmrazení jejich majetku v EU nebo zákaz vstupu do EU. Osmadvacítka by mohla v prosinci rozhodnout, zda na tomto seznamu budou i představitelé režimu v Caracasu, uvedla AFP. Záležet to má na dalším vývoji situace ve Venezuele.

Evropští poslanci vyzvali už v polovině září členské země EU, aby zvážily sankce vůči představitelům venezuelského režimu. Poslanci na zasedání ve Štrasburku odsoudili porušování ústavního pořádku a lidských práv ve Venezuele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek