Unie se dohodla na rozpočtu pro rok 2018

20.11.2017
Euroskop, čtk

Rozpočet Evropské unie pro rok 2018 počítá se závazky ve výši 160,1 miliardy eur (přes 4,24 bilionu Kč) a platbami 144,7 miliardy eur (3,84 bilionu Kč). Po mnohahodinovém jednání se na tom dohodli vyjednavači členských zemí EU a Evropského parlamentu. Kompromis také předpokládá snížení peněz, které v rámci přípravy na členství v bloku dostane příští rok Turecko, a to o 105 milionů eur (necelých 2,8 miliardy Kč).

Plyne to z tiskové zprávy europarlamentu. „Země, které spolupracují s EU a respektují demokratické standardy, mají dál naši jednoznačnou podporu. Těm, kdo se těmto standardům vzdálí a porušují základní práva, jsme poslali jasnou zprávu, že unií nabízené finance nejsou poskytovány bezpodmínečně,“ uvedl vyjednavač europarlamentu Siegfried Muresan.

Turecko řadu let usiluje o členství v Evropské unii, v souvislosti s přístupovými rozhovory dostává určitou finanční podporu. Ve stávajícím víceletém finančním rámci, tedy mezi roky 2014 a 2020 je to skoro 4,5 miliardy eur (přes 119 miliard Kč) určených například na zlepšení veřejné administrativy, boj s korupcí, sbližování regulačních pravidel, ale třeba i posilování nezávislého soudnictví a vlády práva.

Do Turecka míří nyní i další unijní peníze, v souvislosti s loňskou jarní dohodou o migrační krizi. Ty ovšem nejsou určeny pro tamní vlády, ale EU je prostřednictvím mezinárodních organizací vydává na pomoc především syrským uprchlíkům v tureckých táborech.

Kompromis blízký návrhu Komise

Výsledný kompromis je tak nakonec, hlavně pokud jde o výši závazků, blízký návrhu Evropské komise. Ta každoroční maraton jednání zahájila v květnu návrhem rozpočtu se závazky ve výši 160,6 miliardy EU a platbami 145,4 miliard.

Země EU přes léto dohodly a počátkem září potvrdily vlastní – úspornější – představu, která nastavovala závazky na 158,9 miliardy eur a platby na 144,4 miliardy eur. Europarlament 25. října přijal svůj vlastní návrh předpokládající závazky 162,6 miliardy eur a platby 146,7 miliardy eur.

Přes snížení původní představy EP o rozpočtu na příští rok je jeho zástupce Muresan přesvědčen, že v dlouhých jednáních se hlavní priority europarlamentu podařilo zachovat.

Zaměstnanost, vzdělání a bezpečnosti

Rozpočet podle něj klade důraz na růst, tvorbu pracovních míst či řešení nezaměstnanosti mladých v nejvíce postižených regionech. Program podpory studentských výměn Erasmus+ bude posílen o 20 milionů eur, výzkumné programy v rámci Horizontu 2020 o 70 milionů a podpora malých a středních firem v rámci programu COSME o 15 milionů eur.

Větší podporu pocítí i agentury odpovídající za bezpečnost jako je Europol, Eurojust či Evropský podpůrný azylový úřad (EASO), které hraj klíčovou roli při potírání terorismu, organizovaného zločinu a dalších hrozeb.

Dohodnutou kompromisní podobu rozpočtu EU pro příští rok nyní musí nejprve formálně potvrdit členské státy a poté ji schválí plenární jednání europarlamentu, nejspíš 30. listopadu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek