EU se v pátek sejde se státy Východního partnerství v Bruselu

21.11.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie v pátek na společném summitu nabídne šesti zemím Východního partnerství především hospodářskou a finanční podporu. Činitelé obeznámení s postojem zemí bloku a přípravou společné závěrečné deklarace schůzky dnes před novináři uváděli, že projekt odstartovaný v Praze v roce 2009 není předstupněm členství Ukrajiny, Arménie, Ázerbájdžánu, Gruzie, Moldavska či Ukrajiny v EU ani „binární volbou“ jejich zahraničně-politické orientace.

Unie zdůrazňuje, že vztah mezi blokem a každou z šestice zemí je jiný a „na míru šitý“, východoevropské země si samy vybírají, do jaké míry chtějí s Unií kooperovat.

Na okraj pátečního summitu je očekáván podpis dohody po posíleném partnerství mezi EU a Arménií, dál pokračují také přípravy nové rámcové dohody s Ázerbájdžánem. Unijní zástupci přitom zdůrazňují, že summit Východního partnerství není fórem, kde by se měly řešit roky zamrzlé konflikty mezi státy, například právě mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Unie na summitu slíbí zemím finanční a další podporu ve čtyřech oblastech definovaných jako „silnější hospodářství, lepší vládnutí, silnější propojenost a silnější společnost“. Do roku 2020 v těchto základních okruzích nabídne dvacítku konkrétních projektů, například lepší přístup k financování pro malé a střední firmy, peníze na podporu rozvoje občanské společnosti i na rozvoj transevropských komunikačních a dopravních sítí či na vzdělávání, včetně výměnných studentských programů.

Summit Východního partnerství 2009
Projekt Východního partnerství odstartoval za českého předsednictví EU v roce 2009. Zdroj: eu2009.cz

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek