Unie zavedla sankce vůči guvernérovi Sevastopolu

22.11.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie včera na svůj sankční seznam zařadila guvernéra krymského města Sevastopol Dmitrije Ovsjannikova, politik má zakázaný vstup do EU a zmrazeny bankovní účty. Ovsjannikov je podle názoru EU spoluodpovědný za podkopávání ukrajinské územní celistvosti, uvedla v tiskové zprávě Rada EU.

Rusko ukrajinský poloostrov Krym anektovalo po spěšně zorganizovaném referendu v roce 2014. EU, která anexi neuznala, následně přijala sankce vůči fyzickým a právnickým osobám spojeným s narušováním územní celistvosti Ukrajiny.

Platnost těchto sankcí, spočívajících ve zmrazení majetku a zákazu cestování, prodloužily členské státy unie letos v září, zatím do poloviny března příštího roku. Opatření se nyní budou týkat 150 lidí a 38 firem a organizací.

Ovsjannikov byl do funkce guvernéra dosazen ruským prezidentem Vladimirem Putinem v roce 2016, letos 10. září byl zvolen v přímých volbách gubernátora organizovaných Ruskem. Podle EU ze svého postu napomáhal k další integraci nezákonně anektovaného poloostrova do systému Ruské federace, uvedla agentura AP.

Kromě sankcí vůči fyzickým a právnickým osobám EU také po anexi rozhodla o sankčním režimu vůči Krymu a Sevastopolu. Tato omezení nyní platí do 23. června 2018.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek