EU podpoří země Východního partnerství výměnou za reformy

24.11.2017
Euroskop, čtk

Společnou deklaraci dnes na summitu v Bruselu přijaly státy EU a šest zemí projektu Východního partnerství, vyplývá z diplomatických informací získaných ČTK. Dokument, s jehož textem Ukrajina souhlasila až po odkladech, uznává evropské aspirace i evropskou volbu východoevropských států, uvádí ale také, že rozsah, hloubka a rychlost reforem i spolupráce s Unií je určována „ambicemi a potřebami“ partnerů.

Deklarace je základním výstupem z pátého summitu Východního partnerství, tedy projektu spolupráce mezi EU a Ukrajinou, Arménií, Ázerbájdžánem, Gruzií, Moldavskem a Běloruskem. Dokument uvádí, že je suverénním právem každého z partnerů vybrat si úroveň ambicí a cílů, které si hodlá ve vztahu s Evropskou unií stanovit.

Přílohou je také dvacítka do roku 2020 realizovatelných projektů ve čtyřech oblastech definovaných jako „silnější hospodářství, lepší vládnutí, silnější propojenost a silnější společnost“.

Jde například o zlepšení přístupu k financování pro malé a střední firmy, o podporu občanské společnosti, posilování vlády práva a boje s korupcí, o soudní reformy, užší bezpečnostní spolupráci, ale také o posilování bezpečnosti dodávek energetických surovin či o vznik škol a výměnných studentských programů.

„Evropská finanční podpora partnerům bude podmíněna konkrétními reformními kroky. Unijní přístup ‚více za více‘ bude dál přinášet větší výhody partnerům, kteří své reformy myslí vážně,“ upozorňuje deklarace. Účastníci vrcholné schůzky v deklaraci také uvedli, že jsou vysoce znepokojeni pokračujícím porušováním principů mezinárodního práva v mnoha oblastech regionu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek