Sobotka se dnes účastní summitu 16 evropských zemí s Čínou

27.11.2017
Euroskop, čtk

V Budapešti se dnes uskuteční summit zemí střední a východní Evropy a Číny ve formátu 16+1. Českou republiku bude zastupovat premiér Bohuslav Sobotka, který má v plánu také bilaterální jednání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Zúčastní se i zahájení ekonomického a finančního fóra, kvůli němuž ho do Maďarska doprovází podnikatelská mise pod vedením Hospodářské komory.

Sobotka novinářům před odletem na summit řekl, že na jednání chce především připomenout aktivity, ve kterých Česko mezi evropskými členy formátu vyniká. „ČR je iniciátorem spolupráce v oblasti medicíny, podařilo se také navázat partnerství mezi téměř všemi kraji v Česku a jednotlivými čínskými provinciemi. Poslední oblastí je byznys,“ uvedl. Připomněl každoroční čínské investiční fórum, které Česko pořádá.

Schůzka s Li Kche-čchiangem bude podle Sobotky poměrně krátká, protože čínský premiér se chce sejít se všemi partnery. „Chci připomenout možnosti v oblasti turistického ruchu a také podpořit český export do Číny,“ uvedl. Řešit chce se svým protějškem přístup českého zboží, které podléhá v Číně povolením či certifikacím, na tamní trh. „Potřebujeme ty bariéry pokud možno překonat,“ řekl.

Skupina 16+1 vznikla z iniciativy Číny, poprvé se premiéři šestnácti zemí sešli s čínským premiérem 26. dubna 2012 ve Varšavě. Cílem platformy je prohlubování vzájemné ekonomické spolupráce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek