Čína slíbila zemím střední a východní Evropy 3 miliardy USD

28.11.2017
Euroskop, čtk

Čína poskytne zemím střední a východní Evropy na rozvojové a investiční projekty více než tři miliardy USD (téměř 64 miliard Kč). Investice má podpořit spolupráci Číny s regionem. Uvedl to v pondělí čínský premiér Li Kche-čchiang na zasedání zemí střední a východní Evropy a Číny v Budapešti.

Podle premiéra poskytne China Development Bank dvě miliardy eur (51 miliard Kč) pod záštitou Mezibankovní asociace mezi státy středovýchodní Evropy a Čínou, která byla v pondělí v Budapešti založena za účasti České exportní banky (ČEB). Další peníze mají země získat z fondu investiční spolupráce. Li oznámil, že Čína do fondu poskytne jednu miliardu dolarů. Velká část těchto peněz má směřovat do zemí střední a východní Evropy, napsala agentura Reuters.

Cílem Mezibankovní asociace mezi státy středovýchodní Evropy a Čínou je vytvořit efektivní mechanismus financování založený na tržních principech na bázi vzájemné důvěry mezi členskými bankami. Asociace chce poskytovat dlouhodobé a efektivní investice pro klíčové projekty, podporovat udržitelný rozvoj hospodářství a společnosti ve všech členských státech. Jako konkrétní oblasti spolupráce ustavující dokument označuje například sektory infrastruktury, energetiky, zemědělství, obchodu, financí, ochrany životního prostředí nebo malé a střední podniky.

Členy asociace jsou primárně státem vlastněné banky či rozvojové instituce. Společně s Čínou tak mají v klubu své zástupce Litva, Lotyšsko, Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá hora a Makedonie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek