Summit EU-Afrika v Abidžanu se zaměří na podporu mladých lidí

28.11.2017
Euroskop, čtk

Na mladé lidi, kteří tvoří 60 procent africké populace, se chce zaměřit v pořadí pátá vrcholná schůzka šéfů států a vlád zemí Evropské unie a Africké unie, která začíná ve středu v Abidžanu. Zlepšení života mladých Afričanů je totiž podle EU jedním z klíčů, jak řešit problémy s ekonomickou migrací z Afriky do Evropy. Účastníci summitu by měli dát jasně najevo, že migraci hodlají řešit společně, protože je to pro obě strany společná výzva.

Klíčovou iniciativou, která na summitu v největším městě Pobřeží slonoviny odstartuje, bude spuštění evropského plánu vnějších investic, tedy mechanismu pro africké investice jak finančních institucí, tak soukromého sektoru. Do roku 2020 by měl do Afriky přitáhnout investice dosahující až 44 miliard eur (více než 1,1 bilionu Kč). EU je už nyní největší africký obchodní partner a zahraniční investor, v roce 2015 do Afriky mířily evropské investice za 32 miliard eur (asi 816 miliard Kč).

Summit podle unijních diplomatů přichází ve chvíli, která je klíčová pro vzájemné vztahy a je tak příležitostí k posílení hospodářských i politických vazeb mezi oběma světadíly. Deset let od podpisu společné strategie EU-Afrika budou mezi tématy diskuse i snaha o posílení bezpečnosti, podpora lepšího vládnutí a demokracie, či podpora vzdělávání a tvorba pracovních míst.

ČR a Itálie zahájí projekt na pomoc Pobřeží slonoviny

Českou delegaci na summitu povede ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Ve středu odpoledne zástupci Česka a Itálie zahájí společný projekt zacílený na pomoc Pobřeží slonoviny. Premiér Bohuslav Sobotka se o něm zmínil na začátku září, když se v Praze setkal se svým italským protějškem Paolem Gentilonim.

Obě země přispěly na projekt shodně milionem eur (přibližně 25,4 milionu korun). Smyslem projektu je zlepšit podmínky pro život ve zdrojové zemi migrace, což je v souladu s dlouhodobou pozicí české vlády. Podle státního tajemníka pro EU Aleše Chmelaře má tato forma pomoci i významný psychologický efekt. „Pokud ti lidé budou mít nějakou perspektivu a důstojné podmínky, nebudou už motivováni tím, co jim říkají pašeráci, a nebudou chtít odcházet do Evropy,“ uvedl dnes Chmelař pro ČTK.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek