Tillerson: Vztahy s evropskými členy NATO jsou neotřesitelné

29.11.2017
Euroskop, čtk

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson ujistil evropské spojence plnou podporou Spojených států při ochraně jejich bezpečnosti, zejména před hrozbami z Ruska. Šéf americké diplomacie to v úterý uvedl v projevu ve washingtonském Středisku Woodrowa Wilsona.

„Naše bezpečnostní vztahy s Evropou jsou neotřesitelné,“ konstatoval ministr.

Tillerson, který příští týden navštíví několik evropských metropolí, prohlásil, že Spojené státy budou první, kdo by reagoval na případný útok na některého z amerických spojenců v Evropě. Washington tak dostojí svým závazkům z pátého článku severoatlantické smlouvy o vzájemné obraně.

Agentura AP uvedla, že ministrovy výroky mají rozptýlit šířící se obavy evropských států NATO o pevnost amerického spojenectví. Trump několikrát kritizoval evropské členy aliance, že na obranu neuvolňují dostatečné finanční prostředky, jak jim to závazky vůči NATO ukládají.

I Tillerson se domnívá, že evropští spojenci musejí přijmout větší díl odpovědnosti za společnou obranu. „Aliance postrádají smysl, pokud jejich členové nejsou schopni nebo ochotni plnit své závazky,“ řekl ministr zahraničí. Trump je podle Tillersona přesvědčen, že Spojené státy si nemohou dovolit nést samotné náklady na obranu Evropy. Mnoho evropských spojenců ale na nápravě pracuje, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek