EU, AU a OSN vytvoří pracovní skupinu zabývající se migrací

30.11.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie vytvoří společně s Africkou unií a OSN pracovní skupinu, která se bude věnovat pohybu migrantů na cestě z Afriky do Evropy. Jejím úkolem bude zabývat se „jejich ochranou“ podél hlavních migračních cest se zvláštním zřetelem na Libyi, kde se podle všeho vyskytly případy prodeje uprchlíků do otroctví. Bude také spolupracovat s libyjskými úřady s cílem zasahovat proti převaděčům a zločineckým sítím.

Podle prohlášení EU se na vzniku pracovní skupiny dohodl na okraj summitu EU-Afrika v Abidžanu v Pobřeží slonoviny šéf OSN António Guterres s předsedou komise AU Moussou Fakim, předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a šéfkou diplomacie EU Federicou Mogheriniovou.

Lídři zemí EU ve středu zahájili se svými africkými protějšky v největším městě Pobřeží slonoviny dvoudenní vrcholné setkání, jehož cílem je omezit migraci severním směrem a zajistit větší bezpečnost v regionu. Německá kancléřka Angela Merkelová v této souvislosti prohlásila, že se musí zabránit tomu, aby migranti „trpěli v hrozných táborech v Libyi“ a aby se prodávali do otroctví. Reagovala tak na nedávné záběry migrantů na dražbě otroků v Libyi, jež vyvolaly mezinárodní pohoršení.

Summit se má soustředit také na zlepšování perspektiv pro mladé lidi, neboť zhruba 60 procent africké populace je mladší než 25 let. A právě mladí Afričané nejčastěji volí riskantní snahu o překonání Středozemního moře na cestě do Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek