EU a Izrael se neshodly v otázce statusu Jeruzaléma

11.12.2017
Euroskop, čtk

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který dnes má jednání v Bruselu s ministry zahraničí EU, se už na úvod při setkání s šéfkou unijní diplomacie Fedricou Mogheriniovou neshodl na otázce Jeruzaléma jako hlavním města Izraele. Netanjahu řekl, že doufá, že většina zemí Evropské unie Jeruzalém za hlavní město Izraele uzná. Mogheriniová nicméně na tiskové konferenci s Netanjahuem zopakovala, že podle EU by měl být Jeruzalém hlavním městem Izraele i Palestiny.

„Je čas, aby Palestinci uznali židovský stát a také fakt, že tento stát má své hlavní město. A tím je Jeruzalém,“ prohlásil v Bruselu Netanjahu, který je prvním premiérem Izraele na návštěvě unijních institucí po 22 letech. Dodal, že věří, že všechny, nebo většina, evropských zemí přestěhují svou ambasádu do Jeruzaléma, a uznají tak Jeruzalém za hlavní město Izraele, i když ještě není mírová dohoda s Palestinci.

Uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele, jak to minulý týden udělal americký prezident Donald Trump, podle Netanjahua není překážkou mírového procesu. Trump prý jen uznal to, co už dávno bylo realitou.

EU: Jeruzalém musí být hlavním městem Izraele i Palestiny

„Mír je stále možný, protože uznání reality je podstatou míru,“ uvedl Netanjahu v Bruselu. Novinářům před jednáním s ministry zahraničí EU také řekl, že americká vláda nyní usilovně pracuje a chystá se předložit novou mírovou dohodu. „Myslím, že bychom měli počkat, co předloží a pak uvidíme, zde můžeme v míru pokročit,“ řekl izraelský premiér.

Šéfka unijní diplomacie Mogheriniová nicméně zopakovala unijní postoj, podle něhož musí být status Jeruzaléma výsledkem mezinárodních jednání. „Jediné reálné řešení izraelsko-palestinského konfliktu jsou dva státy s Jeruzalémem jako hlavním městem obou“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek