Vůdci venezuelské opozice převzali Sacharovovu cenu

13.12.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie podala Venezuele přátelskou ruku v nejtemnější době její historie. Prohlásil to dnes venezuelský opoziční vůdce Julio Borges, který spolu s dalšími zástupci tamní opozice převzal v Evropském parlamentu (EP) Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Europoslanci ji odpůrcům autoritářského prezidenta Nicoláse Madura udělili za jejich boj za demokracii v této zemi, stižené hospodářskou a politickou krizí.

„Stáváme se druhou Kubou, jen s tím rozdílem, že my máme zásoby ropy,“ řekl Borges s odkazem na potlačování demokracie v zemi a na to, jak se stát bohatý na ropu dostal vinou socialistické vlády na pokraj ekonomického zhroucení. V zemi nejsou k dostání základní léky a potraviny a ekonomice hrozí inflace až 2000 procent.

„Stav lidských práv v této zemi se den ode dne zhoršuje,“ uvedl při slavnostním předání ceny předseda EP Antonio Tajani. Ten zároveň vyzval Madurův režim k propuštění politických vězňů a k respektování demokraticky zvoleného parlamentu. Maduro jej zbavil zákonodárné moci ve prospěch takzvaného Ústavodárného shromáždění kontrolovaného vládní stranou. EU tento orgán neuznává.

Vedle předsedy parlamentu Borgese dnes cenu převzal bývalý starosta Caracasu Antonio Ledezma a příbuzní vězněných opozičních lídrů. Cena podle Ledezmy patří i třem stovkám lidí vězněných v současnosti ve Venezuele kvůli politickému přesvědčení či více než 150 lidem, kteří zahynuli při potlačování letošních protivládních protestů.

Sacharovovu cenu Evropský parlament uděluje od roku 1988 jako výraz ocenění za podporu lidských práv a základních svobod. Její udělení je spojeno s finanční odměnou 50.000 eur (1,3 milionu Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek