Mogheriniová: Kuba má v EU solidního partnera

05.01.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie chce být spolehlivým partnerem Kuby i za vlády prezidenta Donalda Trumpa, kdy se americko-kubánské vztahy zhoršují. Vyplývá to podle agentury AP ze slov šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové pronesených na závěr její dvoudenní návštěvy v Havaně.

EU je podle Mogheriniové „předvídatelný a solidní“ partner, který může Kubě pomoci v jejích politických reformách a v pomalém otevírání její ekonomiky světu. „Jsme důslední a naše politika není nepředvídatelná, nevykazuje náhlé změny,“ řekla italská diplomatka ve zjevné narážce na postup Trumpovy vlády, která zavrhla sbližování s Kubou prosazované za vlády bývalého prezidenta Baracka Obamy.

Havana podepsala loni s Bruselem dohodu o normalizaci diplomatických vztahů po dlouhém období stagnace. Evropská unie žádala, aby kubánská vláda zanechala represí proti opozici a postarala se o dodržování lidských a občanských práv v zemi.

Washington naopak po Trumpově nástupu zahájil ve vztazích s Havanou prudký obrat, když zpřísnil obchodní a turistické sankce proti Kubě a omezil možnost cestování Američanů na Kubu či zasílání finančních prostředků na ostrov. Diplomatické a obchodní vazby ale zůstaly zachovány.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek