EU rozšířila v souladu s rezolucí OSN sankce vůči KLDR

09.01.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie v souladu s nedávno přijatou rezolucí OSN rozšířila sankce vůči Severní Koreji. Na sankčním seznamu se nově objevila jména šestnácti osob a ministerstvo lidových ozbrojených sil, informovala včera v tiskové zprávě Rada EU. Rada bezpečnosti OSN na konci prosince jednomyslně rozšířila sankce kvůli severokorejské zkoušce mezikontinentální rakety.

EU na seznam osob se zmrazeným majetkem a zákazem cest do EU připsala dalších šestnáct osob. Nově se omezení dotknou také ministerstva lidových ozbrojených sil, které zajišťuje logistiku a obecnou správu Korejské lidové armády. Sankce se nyní podle Rady EU týkají 79 osob a 54 subjektů, které jsou i na seznamu OSN, a dalších 41 osob a deseti subjektů, které jsou pouze na seznamu EU.

Brusel včera oznámeným krokem reagoval na rezoluci, kterou Rada bezpečnosti OSN přijala jednomyslně loni 22. prosince. Rezoluce zakazuje KLDR dovoz průmyslových zařízení, strojů, dopravních prostředků, průmyslových kovů nebo takřka 90 procent rafinovaných ropných produktů. Rovněž žádá, aby se do dvou let do vlasti vrátili občané KLDR, kteří pracují v zahraničí a kteří jsou zdrojem cenných deviz pro severokorejské hospodářství.

Mocnosti se snaží přimět Severní Koreu, aby se vzdala svého vojenského jaderného a balistického programu, což ale Pchjongjang odmítá. Americký prezident Donald Trump v minulosti nevyloučil vojenské řešení, pokud se krizi nepodaří vyřešit diplomatickou cestou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek