Komise představí strategii pro západní Balkán

06.02.2018
Úřad vlády, Euroskop

Evropská komise na svém úterním jednání dopoledne přijme novou strategii EU pro rozšiřování zaměřenou na země západního Balkánu. Dokument s názvem „Přesvědčivá perspektiva rozšíření pro západní Balkán“ následně v úterý odpoledne na plenárním zasedání EP představí komisař pro rozšiřování Johannes Hahn. Do rozpravy s poslanci se rovněž zapojí šéfka unijní diplomacie Federica Mogherini.

Komise se domnívá, že do roku 2025 by se plnoprávnými členy EU mohly stát Srbsko a Černá hora, zatímco zbývající země v regionu by v té době měly v předvstupním procesu dosáhnout významného pokroku. Dokument by proto měl obsahovat obecné pokyny pro rychlejší proces integrace všech zemí regionu, jakož i specifické termíny hodnocení Černé Hory a Srbska. Zvláštní důraz je přitom kladen na otázky právního státu, základních práv a boje proti korupci a na celkovou stabilitu regionu.

Západní Balkán bude letos v centru pozornosti zahraniční politiky EU. Stávající bulharské předsednictví v Radě EU si tento region zvolilo mezi své ústřední priority, v návaznosti na to v květnu v Sofii proběhne vrcholný summit EU a zemí západního Balkánu. Jako důležitý tento region vidí i nadcházející rakouské předsednictví.

Srbsko a Černá hora jsou považovány za hlavní favority pro vstup do EU, jelikož přístupové rozhovory s těmito zeměmi jsou již v plném proudu. Bývalá jugoslávská republika Makedonie a Albánie na zahájení přístupových rozhovorů ještě čekají. Nejdále od vstupu do Unie jsou Bosna a Hercegovina a Kosovo, které mají dosud pouze status možných kandidátů na členství.

Vlajky zemí EU
Přibydou k vlajkám států EU v příštích letech i srbská a černohorská? Zdroj: Evropská komise

Autor: Lukáš Hadrava, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek