Evropský parlament vyzval k propuštění aktivisty v Čečensku

09.02.2018
Euroskop, čtk

Evropský parlament včera vyzval ruskou vládu, aby zajistila okamžité propuštění šéfa čečenské odbočky organizace na ochranu lidských práv Memorial Ojuba Titijeva. Poslanci rovněž vyzvali ruské úřady, aby nezatýkaly a nezastrašovaly novináře, ochránce lidských práv a příslušníky sexuálních menšin. Zdůraznili přitom, že utlačování občanské společnosti má negativní dopad na organizace hájící lidská práva.

Titijev byl zatčen 9. ledna pro obvinění z držení marihuany. Tamní úřady tvrdí, že při náhodné kontrole našli v Titijevově autě 180 gramů marihuany; podle aktivisty je tam ale podstrčila sama policie. Stejný názor zazněl také v včerejší parlamentní rozpravě, v níž poslanci naznačili, že Titijevův proces je vykonstruovaný.

Organizace Memorial se dlouhodobě zabývá ochranou lidských práv, rovnoprávností menšin a koordinací občanských iniciativ. Založena byla už v roce 1987, původně se věnovala studiu represí v bývalém Sovětském svazu. V roce 2009 obdržela Sacharovovu cenu udělovanou Evropským parlamentem.

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09, EPP) v rozpravě řekl, že ruský prezident Vladimir Putin je přímo odpovědný za porušování lidských práv v Čečensku, protože tam je podle Pospíšila loutková vláda. Podobně se vyjádřil také Pavel Svoboda (KDU-ČSL, EPP), podle kterého se situace ochránců lidských práv v Rusku neustále zhoršuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek