EU se dohodla s Albánií na spolupráci ohledně migrace

13.02.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie včera dosáhla dohody s Albánií, která umožňuje vyslání evropských policejních jednotek do této balkánské země na pomoc s případnými imigračními problémy. Dohodu ještě musí schválit členské země EU, Evropská komise ale doufá, že se stane modelovým příkladem pro další země Balkánu, napsala agentura Reuters.

Obě strany se dohodly na spolupráci při správě albánských hranic, rovněž bude do Albánie možné vyslat jednotky unijní agentury pro ochranu vnějších hranic Frontex v případě problémů s pohybem migrantů.

Albánie přitom není členem EU ani schengenského prostoru volného pohybu. Od roku 2014 má status kandidátské země a letos na jaře by mohla obdržet pozvání k zahájení přístupových rozhovorů.

Avramopoulos: Smlouva může do budoucna sloužit jako příklad

„Albánie je v regionu jedním z lídrů a tato dohoda poslouží jako příklad pro podobná opatření, o kterých vyjednáváme s dalšími partnery na západě Balkánu,“ řekl evropský komisař pro migraci a vnitro Dmitris Avramopoulos na tiskové konferenci s albánským ministrem vnitra Fatmirem Xhafajem. Brusel o obdobných partnerstvích jedná se Srbskem a Makedonií.

„Bližší spolupráce mezi Albánií a Evropskou agenturou pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) nám umožní být rychlejšími a flexibilnějšími v reakcích na jakékoli potenciální migrační výzvy,“ pokračoval Avramopulos.

Xhafaj uvedl, že úmluva poskytne albánské policii příležitost výcviku a zemi pak přístup k dalším výhodám plynoucím z projektů EU.

I Albánci žádají o azyl v EU

Albánie není na hlavní migrační trase vedoucí přes Balkán, ale desetitisíce samotných Albánců rovněž směřovaly do EU, kde žádaly o azyl. V roce 2015 byla jednou z pěti zemí s nejvyššími počty nových žadatelů o azyl v unijních zemích.

Tisíce těchto žádostí byly zamítnuty a jejich původci dopraveni zpět do vlasti.

Před eventuálním vysláním evropských bezpečnostních pracovníků musí oznámenou dohodu podpořit jednotlivé členské země EU, načež je obě strany stvrdí podpisem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek