Ministři NATO jednali o obranném projektu EU i o pomoci Iráku

16.02.2018
Euroskop, čtk

Projekt posílené spolupráce 25 zemí Evropské unie v obranné oblasti (PESCO), rozšíření pomoci Iráku i napětí mezi Spojenými státy a Tureckem kvůli konfliktu na severu Sýrie byly ve čtvrtek na programu setkání ministrů obrany zemí Severoatlantické aliance. V Bruselu podle dostupných informací panovala shoda ohledně toho, že nesmí nastat duplicita mezi NATO a PESCO.

Podle amerického ministra obrany Jima Mattise evropští spojenci uznali, že společná obrana je úkolem výhradně Severoatlantické aliance. Spojené státy se podobně jako některé další země obávají, aby plán nebyl pokusem nahrazovat NATO. Podle diplomatického zdroje z NATO citovaného agenturou AFP, vzbuzuje projekt unijní obranné spolupráce pochybnosti také v Kanadě, Norsku, na Islandu a v Albánii.

Evropští činitelé proto ujišťují, že vznik evropské armády se nechystá. Státy, k nimž patří i Česko, hodlají spolupracovat v řadě konkrétních projektů – známo už je 17 z nich. Česká ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová uvedla, že cílem vlády je, aby Česká republika byla v čele některého z nich.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek ohlásil rozšiřování alianční mise v Iráku, která má zajistit výcvik iráckých důstojníků a pomáhat s rozvojem vojenských akademií v zemi, jejíž armáda je stále relativně slabá. Stoltenberg k iniciativě neuvedl přesná čísla, podle agentury AP by se nicméně mise NATO v Iráku mohla rozrůst až na dvě stovky členů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek