Čína zareagovala na unijní exportní omezení textilu

26.07.2005
Od 1.srpna čínská strana v reakci na exportní omezení Evrospké unie zruší exportní cla na několik druhů textilních výrobků.

Čína zruší od 1. srpna exportní cla na dalších 17 druhů textilních výrobků. Reaguje tak na to, že na tento druh zboží uvalila Evropská unie v poslední době exportní omezení. Čína již v červnu ve sporu s EU a USA zrušila u 80 druhů textilu vývozní cla, platná od počátku roku.

Čínské ministerstvo financí na své webové stránce uvedlo, že se cla vybírat u dámských svrchníků, halenek a košil, pánských kalhot nebo uniforem. Minulý týden EU zastavila dovoz pletených svetrů a dalších druhů textilu z Číny, protože dovoz tohoto zboží dosáhl stanoveného limitu.

Čína se v červnu dohodla s EU na omezení růstu dovozu deseti druhů textilního a oděvního zboží na osm až 12,5 procenta ročně. Peking tím odvrátil uvalení dovozních kvót EU.

Export levného textilu a oděvů z Číny prudce stoupl po lednovém zrušení systému kvót průmyslových zemí na dovozy textilu z rozvojového světa. Čína 1. ledna zavedla exportní cla na 148 textilních kategorií, to však kvůli obnovením restrikcí EU a USA nyní platí již jen u 51 druhů.

Sdílet tento příspěvek