Jednání o nové obchodní dohodě mezi EU a Mexikem pokročila

22.02.2018
Euroskop, Reuters

Od úterý pokračují v Mexico City jednání o nové komplexní obchodní dohodě mezi EU a Mexikem. Jedná se již o deváté kolo jednání. Cílem má být modernizace a rozšíření obchodní dohody, která byla mezi oběma latinskoamerickou zemí a EU uzavřena před více než dvěma dekádami.

Uzavření dohody je v oboustranném zájmu. Mexičané chtějí snížit svoji závislost na svém největším obchodním partnerovi, Spojených státech amerických, jelikož administrativa prezidenta Donalda Trumpa opakovaně dala najevo více než skeptický postoj k budoucnosti Severoamerické dohody volného obchodu (NAFTA).

Existující dohoda mezi EU a Mexikem byla uzavřena před 21 lety a vztahuje se primárně na průmyslové výrobky. Smlouva, o které se nyní jedná, by ji měla nahradit, a to zejména rozšířením volného obchodu na zemědělské výrobky a více sektorů služeb. Komplexní charakter plánované dohody posilují ustanovení o investicích, veřejných zakázkách, pracovních podmínkách či standardech ochrany životního prostředí.

Uzavřeno pět kapitol vyjednávání

Ačkoli tento týden nedošlo k dokončení dohody, práce na ní zaznamenaly výrazný posun. Bylo uzavřeno pět kapitol vyjednávání – v oblastech technických překážek obchodu, státních podniků, dotací, protikorupčních opatření a obchodu službami.

Problematické body, které zůstávají k vyřešení, zahrnují dílčí aspekty obchodu zbožím (zejména pokud jde o typické potravinářské výrobky a nápoje – mexická tequilla, evropské mléčné výrobky apod.), dále pravidla týkající se země původu a duševního vlastnictví.

Uzavření dohody do konce února se tak nejeví jako pravděpodobné, neboť v neděli začínají jednání o budoucnosti dohody NAFTA, jichž se Mexiko účastní. Představitelé státní správy latinskoamerické země ovšem ujišťují, že modernizace obchodní dohody s Unií pro ně představuje prioritu.

Autor: Euroskop, Reuters

Sdílet tento příspěvek