Ministři budou řešit Moldavsko a izraelsko-palestinský konflikt

26.02.2018
Úřad vlády, čtk

V Bruselu se dnes schází ministři zahraničí zemí EU. Za Českou republiku se jednání účastní ministr zahraničí Martin Stropnický. Rada pro zahraniční věci bude zahájena neformální snídaní Skupiny pro evropskou akci Moldavska a prvním formálním diskusním bodem bude právě Moldavsko. Další témata představují situace ve Venezuele a izraelsko-palestinský konflikt.

Moldavsko nyní stojí před nutnými reformami spojenými s naplňováním Prohloubené a komplexní dohody o volném obchodu a připravuje se na podzimní parlamentní volby.

Druhým diskusním bodem bude situace ve Venezuele, mimo jiné vývoj rozhovorů mezi zástupci prezidenta a opozicí. Ministři budou debatovat i o možných sankcích vůči zemi.

Jednání Rady pro zahraniční otázky
Ministr zahraničí Martin Stropnický a vedoucí Stálého zastoupení ČR při EU Martin Povejšil diskutují na Radě pro zahraniční záležitosti. Zdroj: Rada EU

Třetím tématem jednání bude v návaznosti na předchozí dvě setkání ministrů zahraničí Unie blízkovýchodní mírový proces. Evropská unie se dlouhodobě snaží prosadit řešení složité situace v této oblasti prostřednictvím vzniku dvou států, tedy kromě Izraele také Palestiny.

Následovat bude oběd s ministry Ligy arabských států, včetně Palestiny. Unie chce se zástupci Ligy arabských států diskutovat o způsobech, jak nyní zmrazený mírový proces oživit.

Autor: Úřad vlády, čtk

Sdílet tento příspěvek