Další zatýkání kubánských disidentů vyvolalo odpor v EU

26.07.2005
V Bruselu se však nečeká změna shovívavého postoje EU vůči režimu Fidela Castra do červnového vyhodnocení dopadu pozastavení diplomatických sankcí.

Víkendová vlna zatýkání disidentů na Kubě vyvolala protesty Evropské unie. V Bruselu se však nečeká změna shovívavého postoje EU vůči režimu Fidela Castra před červnem příštího roku, kdy má být oficiálně vyhodnocen dopad pozastavení diplomatických sankcí.
Evropská komise sdělila, že ji zatýkání disidentů včetně známé aktivistky Marthy Beatriz Roqueové „silně znepokojilo“ a že svědčí o stále tvrdším chování režimu. Ukazuje také, že se úřady obávají protestních akcí ve prospěch demokracie při dnešních oslavách Dne revoluce.

Hans-Gert Pöttering, předseda klubu Evropské lidové strany, nejsilnější frakce v Evropském parlamentu, přímo odsoudil politickou linii EU vůči Kubě jako chybnou. „Tato politika selhala. Ministři udělali chybu, když rozhodli nepokračovat v sankcích,“ uvedl v prohlášení. EU si podle něj počíná nesprávně a její mírná politika nepomáhá zlepšovat demokracii, lidská práva a politické svobody na Kubě. Podobný názor zastávají i další europoslanci.

Británie, která nyní EU předsedá, se však nechystá na postoji vůči Kubě cokoli měnit. Mluvčí britského ministerstva zahraničí uvedl, že se bude pokračovat v politice „konstruktivního zapojení“, což znamená dialog jak s vládou, tak s opozicí. K otázce sankcí se EU vrátí v červnu 2006.

EU zavedla proti Kubě politické a diplomatické sankce poté, co bylo v červnu 2003 zatčeno 75 disidentů, z nichž většina byla pak odsouzena k vysokým trestům vězení; pouze 14 z nich bylo zatím propuštěno. Letos v lednu se unie rozhodla sankce na půl roku pozastavit a začít s Castrovým režimem opět komunikovat. V červnu se ministři zahraničí usnesli, že se k sankcím nevrátí a vztah s Kubou vyhodnotí zase za rok.

Sdílet tento příspěvek