Juncker: Balkánské státy musí zavést reformy, aby byly členy EU

02.03.2018
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker včera na summitu západobalkánských států v bulharské metropoli Sofii řekl, že EU je připravena tyto země přijmout. Zároveň ale zdůraznil, že v současné chvíli ani jeden ze šesti států, tedy Albánie, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Makedonie, Černá Hora a Srbsko, předpoklady pro členství nesplňuje. Lídři těchto zemí se u té příležitosti zavázali, že zavedou příslušné reformy. Informovala o tom agentura AP.

Západobalkánské země mají v EU místo, uvedl Juncker s tím, že bude s představiteli států nadále jednat. Zatímco některé ze šesti zemí mají reálnou šanci vstoupit do EU do roku 2025, je nezbytné v nich zavést politické reformy, vyřešit spory se sousedními státy a zesílit boj proti korupci a organizovanému zločinu, zdůraznil šéf Komise.

Oficiální rozhovory o členství Brusel zatím vedl pouze se Srbskem a Černou Horou.

Bulharský premiér Bojko Borisov, jehož země v současnosti EU předsedá, uvedl, že západobalkánské státy by měly „využít dosavadní spolupráce a zaměřit se na výstavbu koridorů mezi sebou, a to zejména v oblastech dopravy, energetiky a digitálních technologií“. Financování konkrétních projektů podle něj bude předmětem rozhovorů na dalším summitu EU a západobalkánských zemí, který se bude konat v Sofii v květnu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek