Spojené státy prohrály spor s EU o daňové úlevy

27.07.2005
Zástupci USA připustili, že Spojené státy prohrály s Evropskou unií spor u WTO o americké daňové úlevy velkým vývozcům. Nyní zvažují odvolání.

Zástupci USA připustili, že Spojené státy prohrály s Evropskou unií spor u WTO o americké daňové úlevy velkým vývozcům. Podle obchodního zmocněnce USA Roba Portmona bude nyní Washington zvažovat odvolání. WTO minulý týden předala oběma účastníkům sporu důvěrnou zprávu o prvním verdiktu a první zprávy naznačovaly, že organizace dala opět za pravdu EU.

Spor se již řadu let vede o daňové úlevy pro americký vývoz. Minulý zákon, který dával úlevy takzvaným zahraničním prodejním korporacím (FSC), loni USA zrušily, protože WTO rozhodla, že je v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly. Spojené státy však v novém zákoně poskytly vývozcům několikaletá přechodná období, na něž EU podala novou stížnost.

WTO umožnila na začátku sporu Evropské unii uvalit na americký export sankční cla v hodnotě čtyř miliard dolarů ročně. Ta je začala uplatňovat v březnu 2004, když nejprve byla uvalena sazba 5 procent, která byla na konci roku snížena na 14 procent. V lednu letošního roku byly sankce z důvodu přijetí nového zákona v americkém Kongresu zrušeny. Pokud však bude nový zákon v rozporu s pravidly WTO, je připravena unie sankce opět obnovit.

„Byl jsem tím zklamán – sice ne příliš překvapen, ale přesto zklamán, protože jsme se snažili uvést zákony do souladu s pravidly,“ řekl Portman. Dodal, že vláda bude tento týden zvažovat, jak bude dále postupovat. Konečné slovo budou podle něho mít zákonodárci v Kongresu.

Sdílet tento příspěvek