Kypr se bouří proti plánované dohodě EU s Tureckem

27.07.2005

Podle kyperského prezidenta je „nemyslitelné“, aby EU podepsala protokol s Tureckem o rozšíření vzájemných vztahů i na nové členské země, bez uznání jeho vládou.

Podle kyperského prezidenta Tassose Papadopoulose je „nemyslitelné“, aby Evropská unie podepsala protokol s Tureckem o rozšíření vzájemných vztahů i na nové členské země, bez uznání Kypru tureckou vládou .

„Myslím si, že je nemyslitelné podepsat dohodu s kandidátem členství, aniž by tento kandidát dokument konzultovat a navrhl ke schválení členskému státu a odmítal tento stát uznat,“ uvedl Papadopoulos po úterním setkání s britským premiérem Blairem. Podle něho celá situace představuje složitý diplomatický problém, ale věří, že nakonec obě strany přijdou na rozumné řešení.

Podle Ankary ovšem podpis dokumentu na uznání Kypru tureckou vládou nezávisí. Turecko již na počátku tohoto týdne signalizovalo, že dohoda, která otevře cestu k zahájení vstupních rozhovorů, bude podepsána nejpozději tento týden, nejpravděpodobněji ve čtvrtek nebo pátek, po návštěvě tureckého předsedy vlády Erdogana v Londýně. Také Blair dnes uvedl, že podpis protokolu nemá nic společného s uznáním Kypru.

Otevření vstupních rozhovorů s Tureckem je naplánováno na 3.října, očekává se ovšem, že země vstoupí do unie nejdříve za deset let.

Sdílet tento příspěvek