Skupina europoslanců oznámila, že tajně jedná s KLDR

15.03.2018
Euroskop, čtk

Skupina poslanců Evropského parlamentu ve středu oznámila, že už tři roky vede tajná jednání se Severní Koreou ve snaze dosáhnout ukončení jejího jaderného programu. Informovala o tom agentura AFP.

„Tajně jsme se sešli se severokorejskými vysokými činiteli při 14 příležitostech. Pochopili jsme jejich znepokojení a oni pochopili naše,“ řekl za delegaci europarlamentu britský konzervativní poslanec Nirj Deva na tiskové konferenci na okraj plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

V zájmu ukončení napětí ve vztazích s KLDR parlamentní delegace „neúnavně hájila dialog bez předběžných podmínek“, dodal Deva, který konání rozhovorů odhalil v době plánování historické schůzky mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Diskuse europoslanců se severokorejskými představiteli, včetně ministrů, se údajně pravidelně konají v Bruselu. „My jsme nedvojznačnými slovy řekli, že pokud budou pokračovat ve svém raketovém a jaderném programu, povede to jen k nevyhnutelnému důsledku, na který se zdráháme pomyslet,“ dodal Deva. Delegace se podle něj souběžně setkávala s představiteli Spojených států, Číny, Japonska a Jižní Koreje.

Podle Devy delegace Evropského parlamentu sehrála svou roli ve vytváření dostatečné důvěry pro navázání dialogu mezi USA a KLDR.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek