Jourová vyzve USA ke jmenování ombudsmana kvůli ochraně dat

19.03.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise chce, aby Spojené státy do konce května obsadily pozici ombudsmana, v jehož pracovní náplni je přijímat a řešit případné stížnosti evropských občanů na způsob, jakým USA nakládají s jejich osobními daty. S požadavkem seznámí dnes ve Washingtonu své americké partnery komisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

„Chci mít partnera k jednání,“ zdůraznila před cestou do USA v rozhovoru s novináři komisařka, která má ochranu osobních dat na starosti. Připomněla, že na obsazení funkce se čeká už přes rok.

Ke zřízení a především k obsazení funkce tohoto ombudsmana se Spojené státy zavázaly v roce 2016, v dohodě označované jako Štít EU-USA na ochranu soukromí.

Stanoví práva občanů EU, jejichž osobní data jsou předávána do USA ke komerčním účelům, a určuje, jakým způsobem se mají chovat firmy, které s těmito daty pracují. Smlouva nahradila starší dohodu, kterou v roce 2015 zrušil unijní soud, neboť podle jeho názoru umožňovala americkým tajným službám nadměrný přístup k datům lidí, umístěným na komerčních serverech v USA.

Jourová: Nechceme podcenit ochranu soukromí

„Já si potřebuji ověřit, že záruky, které z americké strany máme, fungují,“ podotkla komisařka před americkou cestou. V rozhovoru s americkým ministrem obchodu Wilburem Rossem a dalšími partnery se chce podle svých slov také ujistit, že věc má trvající podporu administrativy prezidenta Donalda Trumpa.

Podle Jourové je v souvislosti s ochranou evropských dat, která za Atlantikem zpracovávají firmy jako Google, Facebook či Microsoft, k diskusi i řada dalších věcí. „Budu se tam bavit o změnách americké legislativy ve vazbě na ochranu dat. Vidíme určité tendence ke stagnaci či podceňování ochrany soukromí,“ poznamenala komisařka.

Předpokládá přitom, že se zástupci společností budou ptát na návrh, s nímž by komise měla přijít tento týden. Jde o plán zdanit velké společnosti s významnými příjmy v digitální oblasti tříprocentní daní z obratu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek