Vyslovení nedůvěry bulharské vládě může oddálit vstup země do EU

28.07.2005

Bulharský parlament nedal důvěru menšinové vládě levého středu, kterou sestavil socialistický premiér Sergej Stanišev.

Bulharský parlament nedal důvěru menšinové vládě levého středu, kterou sestavil socialistický premiér Sergej Stanišev. Staniševovi předtím poslanci důvěru dali, i když většinou jednoho hlasu (120 proti 119).
„Parlament nepřijal ani strukturu navržené vlády, ani její složení,“ řekl předseda volební komise parlamentu Dimitar Abadžijev.

Předseda parlamentu Georgi Pirinski rozhodl, že se o vládě bude hlasovat ještě jednou, a to dnes v 09:00 SELČ. Učinil tak na žádost jednoho socialistického poslance, který si stěžoval na nesrovnalosti při prvním hlasování. Opozice se ale odmítla dopoledního hlasování zúčastnit, protože to podle ní nebylo v souladu s předpisy. Bulharští Socialisté tak uznali selhání pokusu o vytvoření menšinové vlády.

Parlament, který vzešel z červnových voleb, odmítl složení koaliční vlády 118 hlasy proti 117, jeden poslanec se zdržel hlasování. Vládu tvoří Socialistická strana Bulharska (BSP, bývalá komunistická) a strana turecké menšiny Hnutí za práva a svobody (DPS), které mají v 240členném jednokomorovém Lidovém shromáždění 116 křesel.
Odmítnutí důvěry vládě může vést k politické nestabilitě a ohrozit plány této balkánské země stát se 1. ledna 2007 členem Evropské unie. Zemi čekají významné reformy, které požaduje EU, a pokud nebudou včas provedeny, může se její členství v unii oddálit.

Podle odborníka na ústavní právo Alexandra Džerova by měl nyní prezident pověřit sestavením vlády zástupce strany Národní hnutí Simeon II. (MNS II) odstupujícího premiéra Simeona Sakskoburggotského, která se ve volbách umístila jako druhá. Sakskoburggotski však již během volební kampaně a opět minulý týden odmítl podílet na velké koalici s BSP. Kdyby se i přesto sestavení vlády ujal, nedostal by podle odborníků většinovou podporu.

Sdílet tento příspěvek