V bulharské Varně se uskuteční summit EU-Turecko

26.03.2018
Euroskop, čtk

V bulharské Varně se dnes uskuteční summit Evropské unie a Turecka. S tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem bude jednat šéf Evropské rady Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Schůzky se zúčastní i bulharský premiér Bojko Borisov, jehož země nyní Evropské unii předsedá.

Jak uvedl minulý týden Donald Tusk, unii vývoj v Turecku i turecké akce v Sýrii dlouhodobě znepokojují. Dnešní summit proto podle něj nebude jednoduchou schůzkou. Brusel kritizuje tureckou ofenzívu v severní Sýrii, která pokračuje navzdory rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadující dodržování příměří na celém území Sýrie, kromě bojišť s Islámským státem a skupinami napojenými na Al-Káidu.

Unie odsuzuje také snahu Turecka zabránit mezinárodně uznávané vládě kyperských Řeků v těžbě zemního plynu ve Středomoří a kritizovala i věznění dvou řeckých vojáků zadržených na turecké straně společných hranic s Řeckem.

I přes stávající chladné vztahy zůstává ale Turecko kandidátem na členství v unii a významným partnerem při řešení migrační problematiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek