Vyhostit ruské diplomaty se po Salisbury rozhodlo 16 zemí EU

27.03.2018
Euroskop, čtk

Více než stovku diplomatů a dalších pracovníků ruských zastupitelských úřadů vyhostí do týdne Spojené státy, 16 zemí Evropské unie, včetně Česka, a také Ukrajina s Kanadou, Albánií, Norskem a Makedonií. Tyto země se tak rozhodly reagovat na případ otravy ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii, z něhož britští představitelé za podpory řady zahraničních partnerů obviňují Moskvu. Ruské ministerstvo zahraničí odpovědělo, že přijme odvetná opatření.

Spojené státy vyhostí 60 lidí, Ukrajina 13 osob a Kanada čtyři osoby. Státy EU, které se rozhodly vypovědět ruské diplomaty, jsou Německo, Francie a Polsko (po čtyřech), Česko a Litva (tři), Itálie, Dánsko, Španělsko a Nizozemsko (po dvou), Švédsko, Lotyšsko, Estonsko, Chorvatsko, Finsko, Rumunsko a Maďarsko (po jednom).

Mezi členskými státy unie, které nevyhostí nikoho, je například Slovensko, jež si včera jen předvolalo ruského velvyslance. Rakousko, kde jsou v koaliční vládě nacionalisté ze Svobodné strany Rakouska, oznámilo, že nevyhostí nikoho, protože je neutrální zemí.

Z evropských nečlenských zemí EU se připojila k sankcím ještě Albánie, která vypoví dva lidi, a Norsko, které vyhostí jednoho diplomata. Nově vyhostění jednoho ruského diplomata oznámila Makedonie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek