Summit EU a Turecka řešil migraci, boj proti terorismu a právní stát

27.03.2018
Úřad vlády

V bulharské Varně se včera večer sešli lídři EU a turecký prezident Erdoğan. EU zastupovali předseda Evropské rady Tusk, předseda Komise Juncker a prezident předsednické země Borissov.

Na summitu bylo celkem pět témat k diskusi. Prvním z nich byla spolupráce v migraci, u níž EU ocenila tureckou práci s uprchlíky ze Sýrie. Těch je nyní v Turecku přes 3 miliony.

Druhé téma večeře byl právní stát v Turecku a dění v zemi po pokusu o puč v červenci 2016. Zástupci EU vyjádřili pochopení pro potřebu Turecka zajistit svoji bezpečnost, ale zdůraznili, že Turecko musí jako kandidátská země dodržovat nejvyšší standardy demokracie.

Summit EU-Turecko
V bulharské varně se sešli představitelé Evropské unie a turecký prezident Erdoğan. Zdroj: Rada EU

Dále se představitelé obou stran bavili o nedávných akcích Turecka ve Středozemním a Egejském moři. Evropská rada minulý týden označila tureckou blokádu kyperského moře za nelegální. Představitelé EU proto zopakovali solidaritu EU a jejích členských států s Kyprem.

Krátká diskuse proběhla i ke spolupráci v oblasti boje proti terorismu a posledním důležitým tématem bylo angažmá Turecka v Sýrii. V severozápadním regionu Afrín, v němž drží kontrolu turecká armáda a její spojenci, nemají civilisté přístup k humanitární pomoci a situace je alarmující. Hlavním výstupem ze schůzky je příslib postupného zlepšování vzájemných vztahů a snaha o dialog v obtížných tématech.

Autor: Magda Nemkyová

Sdílet tento příspěvek