Ministry zahraničí zemí EU čeká debata o Sýrii a Rusku

16.04.2018
Euroskop, čtk

Ministři zahraničí zemí Evropské unie budou dnes diskutovat o situaci v Sýrii – poprvé od sobotního útoku trojice západních států na cíle související se syrským programem chemických zbraní. Do akce se spolu s USA zapojily také Francie a Velká Británie, tedy dvě členské země EU.

Právě ministři zahraničí těchto dvou zemí by měli své kolegy z dalších států EU seznámit s posledním děním spojeným se Sýrií a operací, která byla odpovědí na týden starý chemický útok v syrské Dúmě.

Šéfové diplomacií evropského bloku dnes dají jasně najevo hlavní odpovědnost za katastrofální situaci a utrpení Syřanů nese režim prezidenta Bašára Asada.

Ministři by také měli co nejostřeji odsoudit útoky na civilisty a civilní infrastrukturu, nemocnice a školy. Evropská unie je dál toho názoru, že vojenské řešení syrské krize neexistuje a je třeba najít řešení politické, a to prostřednictvím snah vedených OSN. Akce trojice západních států ovšem také dál vyhrotila vztahy mezi západními státy a Ruskem, které podporuje Asada.

Vztahy s Ruskem a Íránem

Dalším významným bodem dnešního jednání budou vztahy s Ruskem a Íránem, který také patří v syrském konfliktu mezi podporovatele prezidenta Asada. USA podle všeho chystají vůči Rusku další sankce – právě kvůli vztahům Moskvy s Damaškem. Evropa a Spojené státy v minulých letech svůj postup vůči Rusku koordinovaly, třeba v souvislosti s ukrajinskou krizí.

Český ministr zahraničí Martin Stropnický bude v Lucemburku chybět, zastoupí ho náměstek Ivo Šrámek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek