Juncker: Chemické útoky proti civilistům musí skončit

16.04.2018
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker po vojenské akci USA, Británie a Francie v Sýrii zdůraznil, že chemické útoky syrského režimu vůči civilistům musí skončit. Nedávný útok v syrské Dúmě, při němž zemřelo několik desítek lidí a který byl důvodem nočního útoku západních spojenců, nebyl podle Junckera prvním použitím chemických zbraní režimem Bašára Asada, musí však být tím posledním.

Operaci USA, Británie a Francie v prohlášení podpořil také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Akce nad Damaškem a u Homsu podle něj snížila schopnosti Asadova režimu dál útočit na syrské občany chemickými zbraněmi.

Vysocí představitelé EU a NATO ve svých prohlášeních označili používání chemických zbraní za nepřijatelné a odsouzeníhodné. Podle Junckera má mezinárodní společenství povinnost identifikovat a potrestat ty, kdo jsou za jejich použití odpovědní. Podobně se vyjádřil také Stoltenberg.

Juncker dále připomněl, že po osmi letech konfliktu potřebuje Sýrie ze všeho nejvíce trvalé příměří, které by respektovaly všechny strany. Toho je podle dlouhodobého názoru EU možné dosáhnout jen prostřednictvím politického řešení krize, o které se snaží v Ženevě OSN.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek