Koalice USA, Británie a Francie podnikla úder v Sýrii

16.04.2018
Euroskop, čtk

Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na sobotu koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na údajný chemický útok v povstaleckém městě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Terčem úderu byla vědecká centra, která podle spojenců vyvíjejí chemické zbraně, a vojenské základny. Rusko na zásah vojensky nereagovalo, ale odsoudilo jej. Podobně učinil Írán, další spojenec syrské vlády. Asad útok označil za agresi. NATO, Německo či Izrael zásah podpořily, stejně jako Česko. Spojené státy za to Praze podle ministerstva zahraničí poděkovaly.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov řekl, že Rusko učiní vše pro to, aby vztahy se Západem zlepšilo. Podle americké velvyslankyně při OSN Nikki Haleyové jsou vztahy mezi USA a Ruskem velmi napjaté. Řekla také, že USA připravují další sankce proti Rusku kvůli pokračující podpoře, kterou Moskva poskytuje režimu syrského prezidenta. Sankce budou podle Haleyové pravděpodobně oznámeny v pondělí.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz včera vyzval k obnovení mírových rozhovorů o politickém řešení syrského konfliktu, které se konaly ve Vídni v roce 2015. Podle něho je nutné všemi dostupnými prostředky zabránit další eskalaci nebo přímému vojenskému konfliktu mezi USA a Ruskem.

Americký prezident Donald Trump o útoku na Sýrii informoval v přímém televizním přenosu. Pentagon údery v Sýrii hodnotí jako tvrdou ránu chemickému programu syrské armády. Vypáleno bylo podle něj 105 střel, tři vybrané cíle byly zničeny a ruská protivzdušná obrana nezasáhla. Syrská sice ano, ale nebyla účinná. Ruská armáda tvrdí, že raket bylo vypáleno 103 a 71 z nich syrská protiletadlová obrana zneškodnila. Pentagon ani Moskva nemají informace o případných obětech.

Členské státy NATO vyjádřily koalici podporu

Britská premiérka Theresa Mayová v sobotu uvedla, že útok byl správný, legální a byl v souladu se zájmy Londýna. Britský ministr zahraničí Boris Johnson ale včera uvedl, že si o úspěchu úderu nedělá iluze, neboť ruské síly na něj byly pravděpodobně upozorněny předem. Mohly tak svého spojence varovat ohledně cíle útoků, takže vláda v Damašku mohla chemické zbraně včas přestěhovat.

Nyní podle Johnsona není na stole žádný návrh na další úder. Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že iniciativu teď musí převzít Rada bezpečnosti OSN, a to na politickém i humanitárním poli.

Vojenskému zásahu spojenců vyjádřily podporu také všechny členské země NATO. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg řekl, že operace výrazným způsobem snížila možnosti Sýrie opět použít chemické zbraně proti civilnímu obyvatelstvu. Operaci podpořilo i Německo. Šéf OSN António Guterres vyzval členské státy organizace, aby se chovaly zdrženlivě a vyvarovaly se eskalace napětí.

Rusko útok odsoudilo

Rusko raketový útok důrazně odsoudilo. Prezident Vladimir Putin jej v sobotu označil za akt agrese vůči suverénnímu státu. Včera řekl, že operace ohrožuje šanci na politické řešení syrské otázky. Další údery v Sýrii by podle šéfa Kremlu mohly vést k chaosu v mezinárodních vztazích.

Moskva kvůli úderu svolala hned v sobotu mimořádné zasedání RB OSN. Hlasováním ale neprošel ruský návrh rezoluce, která měla útok odsoudit jako agresi proti Sýrii ze strany USA a jejich spojenců a jako porušení mezinárodního práva a Charty OSN. Francie, Británie a USA pak předložily 12 partnerům v radě návrh vlastní rezoluce o Sýrii, který se kromě chemických zbraní týká i humanitárních a politických aspektů syrského konfliktu.

Rusko uvedlo, že jej prostuduje, ale že nalezení kompromisu bude těžké.

Babiš: Úder byl nevyhnutelný

Česká diplomacie vnímá zásah jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Premiér Andrej Babiš v sobotu napsal, že úder byl nevyhnutelný, po včerejší schůzce s prezidentem Milošem Zemanem ale řekl, že nálet nic neřeší.

Zeman prohlásil, že útok proti jakékoli zemi může být veden jen se souhlasem RB OS a spojenecký nálet označil za kovbojskou akci. Podle něj brání návratu uprchlíků do Sýrie, který už začíná. Podle českého prezidenta Západ „rozvrtal“ Blízký východ.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek