Unie má zájem na pokračování jaderné dohody s Íránem

17.04.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie má trvalý zájem na plném prosazení jaderné dohody s Íránem a možné nové sankce kvůli podílu země na syrské krizi jsou od této věci zcela oddělenou záležitostí. Novinářům to po včerejším jednání ministrů zahraničí EU v Lucembursku řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Od dohody z roku 2015, která omezuje sankce vůči Teheránu výměnou za zpomalení tempa a lepší kontrolu jaderného programu země, chtějí odstoupit Spojené státy. Další prodloužení režimu mírnějších sankcí by mohla administrativa prezidenta Donalda Trumpa odmítnout už v polovině května.

Evropská unie a její významní členové – Francie, Německo a Británie – se snaží najít způsob, jak americké obavy z dohody rozptýlit a zajistit pokračování smlouvy, která je podle EU základním stavebním prvkem regionální bezpečnosti. Unie dohodu vidí také jako strategický prvek své vlastní bezpečnosti.

Mogheriniová včera zdůraznila, že EU má s Íránem řadu problémů – od jeho programu vývoje balistických zbraní, přes výraznou podporu režimu prezidenta Bašára Asada v Sýrii, jeho zapojení do dění v Jemenu či třeba otázku dodržování lidských práv v zemi. Všechny tyto oblasti, kde v některých případech EU už sankcemi reagovala a jinde je zvažuje, jsou ale podle šéfky diplomacie bloku od otázky jaderné dohody zcela oddělené a nemají souvislost.

Mogheriniová: EU je v dialogu s Íránem velmi aktivní

„Evropská unie je pravděpodobně nejaktivnější hráč, pokud jde o dialog s Íránem a sankční systém už existuje. Budeme dál tyto věci řešit, ale separátně od jaderné dohody,“ zdůraznila Mogheriniová.

Tlak na Teherán má podle ní kromě jiného také napomoci tomu, aby se Asadův režim aktivněji zapojil do snah OSN o politický dialog, který by měl zajistit trvalé řešení roky se vlekoucí syrské krize.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek