Komise dnes vydá hodnotící zprávy k rozšíření EU

17.04.2018
Úřad vlády

Evropská komise dnes vydává balíček rozšíření. Dříve dokument vycházel pravidelně jednou ročně na podzim před prosincovou Radou pro obecné záležitosti, poslední edice však pochází z listopadu 2016. Důvod pro změnu termínu vydávání balíčku je jednoduchý. Komise chce své pravidelné hodnotící zprávy sladit s Programem hospodářských reforem.

Hodnocení Komise jsou očekávána nejen proto, že se jedná o první zprávy za předchozí rok a půl, ale i z toho důvodu, že především vztahy se západním Balkánem jsou v posledních měsících stále významnějším tématem. Předseda Komise Juncker ve svém projevu o Stavu Unie v září 2017 prohlásil, že Srbsko a Černá Hora by mohly výhledově k EU přistoupit již v roce 2025. Následně komise v únoru tohoto roku vydala sdělení Přesvědčivá perspektiva rozšíření pro západní Balkán a jako svojí prioritě se politice rozšíření věnuje i současné bulharské a budoucí rakouské předsednictví v Radě.

Všechny aspirantské země stále čeká mnoho práce, a to především v oblastech právního státu, správy hospodářských záležitostí a regionální spolupráci. Komise se proto rozhodla zaměřit právě na tyto oblasti.

Česká republika očekává v dubnovém balíčku ze strany Komise potvrzení perspektivy členství v EU pro všechny aspirantské země. Jasný příslib přistoupení k EU je důležitým motorem politické i ekonomické transformace a modernizace na jedné straně a zásadním faktorem bezpečnosti EU na straně druhé. Hodnotící zprávy Komise by také měly realisticky zhodnotit pokrok i stav přípravy členství jednotlivých zemí.

Autor: Magda Nemkyová

Sdílet tento příspěvek