Komise: Turecko se vzdaluje EU, přístupové rozhovory nepokročí

18.04.2018
Euroskop, čtk

Turecko se v posledním roce dál vzdaluje Evropě, především v oblastech jako je ochrana lidských práv, právního státu a základních práv. Novinářům to včera ve Štrasburku řekl komisař pro sousedskou politiku a rozšíření Johannes Hahn, když představoval letošní zprávu komise o pokroku kandidátských zemí na cestě ke členství v EU. Evropská unie tak nyní nevidí možnost otevírání nových kapitol přístupových rozhovorů. Ankara označila v první reakci hodnocení za neférové a neobjektivní.

České ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že sdílí pohled Evropské komise na vývoj situace v Turecku i pokračující obavy o dodržování základních lidských práv a svobod v zemi. Ocenilo ale úsilí Turecka při řešení migrační krize.

Jak ale připomněl Hahn i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, zůstává Turecko pro unii nadále klíčovým strategickým partnerem v mnoha oblastech, kde bude spolupráce pokračovat.

„Naše vztahy s Tureckem jsou jednoznačně daleko komplexnější než jen agenda související s procesem rozšíření,“ upozornila Mogheriniová. Hahn ocenil pokračující tureckou podporu více než 3,5 milionu registrovaných uprchlíků ze Sýrie. „Jsme odhodláni dál Turecku pomáhat při řešení této výzvy,“ upozornil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek