Macron vyzval USA k pokračování dohody s Íránem

23.04.2018
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron včera porohlásil, že nemá žádný „plán B“ pro jadernou dohodu s Íránem, a vyzval Spojené státy, aby u této dohody zůstaly. Uvedl to v rozhovoru, který poskytl americké stanici Fox News před pondělním zahájením své státní návštěvy USA.

Macron rovněž zdůraznil, že Spojené státy, Francie a další spojenci budou muset sehrát „velmi důležitou“ úlohu při opětném budování Sýrie po skončení tamní války. Upozornil, že Írán, který je nejvýraznějším spojencem syrského prezidenta Bašára Asada, Sýrii ovládne, pokud ji ostatní země opustí příliš rychle.

Francouzský prezident rovněž mimo jiné sdělil, že hodlá vyzvat americký Kongres k pomoci ve snaze omezit vliv některých „nepřátelských států a velmi tvrdých diktátorů“. Chce také hovořit o společném boji proti terorismu.

„Jsme velmi silně spojeni se stejnými hodnotami… zejména pokud jde o svobodu a mír. A myslím si, že USA dnes musejí hrát silnou úlohu v zájmu míru v různých regionech světa, a zejména na Blízkém východě,“ prohlásil Macron.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek