Turecko podepsalo protokol, Kypr ovšem neuzná

01.08.2005

Po diplomatickém přesvědčování ze strany britského předsednictví, podepsala turecká strana protokol o rozšíření celní dohody. Učinila tak poslední krok k zahájení vstupních rozhovorů.

Večer 29.července, po diplomatickém přesvědčování ze strany britského předsednictví, podepsala turecká strana protokol o rozšíření celní dohody z roku 1963. Udělala tak poslední oficiální krok k zahájení přístupových rozhovorů s EU, které je naplánováno 3.říjen letošního roku.

V deklaraci je ovšem zdůrazněno, že podpis dohody nemění turecké stanovisko v otázce uznání Kypru. Podle tureckého ministra zahraničních věcí Abdullaha Gula je k dokumentu připojena i poznámka, která žádá zaručení práv Turků na Severním Kypru.

V deklaraci je uvedeno: „Podpis, ratifikace a implementace tohoto protokolu v žádném případě neznamená uznání Kyperské republiky, o které se v protokolu hovoří“. Podle textu deklarace bude Turecko nadále považovat řeckokyperskou vládu za výkonnou moc, kontrolu a jurisdikci na území jižně od nárazníkové zóny, která odděluje řeckou a tureckou část Kypru. Turecko nebude dále uznávat vládu řeckých Kypřanů a bude podporovat tureckokyperskou vládu na severu ostrova.

Ankara, slovy Abdullaha Gula, svůj postoj nezmění, dokud nenajde řešení situace na rozděleném ostrově. Podle něj řeckokyperské politické strany neakceptují dohodu s podporou mezinárodního společenství a odmítací jakékoliv praktické řešení. Poukázal přitom na plán OSN na sjednocení ostrova, který v loňském referendu schválili turečtí Kypřané, ale odmítli ho turečtí obyvatelé ostrova.

Kyperská strana reagovala na stanovisko Ankary kriticky. Mluvčí kyperského prezidenta Marios Karoylan označil za „smutný vývoj a paradox“, že potenciální člen EU neuznává jeden ze členských států. Pokud nebude Kypr uznán Ankarou jako plný a rovnoprávný člen EU, bude vetovat zahájení tureckých přístupových rozhovorů.
Také v Turecku panují názorové rozdíly ohledně rozšíření protokolu. Šéf Komise pro zahraniční vztahy Magnet Dulger vyhlásil, že pro opoziční Republikánskou lidovou stranu (CHP) je tato záležitost velmi důležitá. Podle jeho názoru se současná vláda Kypru nikdy nevzdá.

Sdílet tento příspěvek