EU a OSN opět vyzvaly na konferenci k ukončení násilí v Sýrii

25.04.2018
Euroskop, čtk

Rusko, Írán a Turecko by měly skutečně přispět k uklidnění násilí v Sýrii a k prosazení trvalého příměří, shodli se včera šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová a zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Na okraj dvoudenní dárcovské konference k Sýrii oba připomněli, že trojice států se k tomu zavázala v rámci rozhovorů v kazašské metropoli Astaně.

„Tvrdí, že mají zájem na tom, aby se vojenská situace uklidnila a aby skončilo násilí. V minulých měsících jsme ale viděli pravý opak. Takže vidím rozpor ve slovech a činech,“ poznamenala Mogheriniová před novináři s tím, že zvýšená vojenská aktivita politické řešení jen komplikuje.

Také de Mistura upozornil, že vojenské zisky a eskalace nepřinesly politické řešení roky trvající vleklé krize. „Právě naopak,“ doplnil.

Evropská unie a OSN v Bruselu spolupořádají rozsáhlou dárcovskou konferenci k Sýrii. Očekávají, že přes osm desítek delegací na pomoc milionům syrských uprchlíků přímo v zemi i v okolních státech poskytne nejméně stejně jako loni, kdy se sešly nabídky za 5,6 miliardy eur (přes 140 miliard Kč).

EU: Je potřeba najít mírové řešení konfliktu

Významnou částí konference ovšem má být také jasná podpora snahám OSN o politické řešení dlouholetého konfliktu prostřednictvím rozhovorů v Ženevě. EU dlouhodobě zdůrazňuje, že v Sýrii neexistuje vojenská alternativa.

Unie ostatně také vojenským hráčem v oblasti není, dlouhodobě ale výrazně přispívá na humanitární pomoc.

„Sýrie není šachovnice. Není to geopolitická hra. Sýrie patří syrským občanům a ti sami musí rozhodnout o budoucnosti své země,“ podotkla Mogheriniová. Diplomacie, která naslouchá hlasům samotných Syřanů, je podle ní nejdůležitější právě ve chvíli patové situace a hrozícího prohloubení vojenské eskalace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek