Mayová hovořila s Macronem a Merkelovou o dohodě s Íránem

30.04.2018
Euroskop, čtk

Mezinárodní dohoda s Íránem o jeho jaderném programu má jisté mezery, ale je nejlepším způsobem, jak Teherán odradit od získání jaderné zbraně. Shodli se na tom v telefonickém rozhovoru britská premiérka Theresa Mayová, francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová. O jejich telefonátech včera informoval úřad britské premiérky v tiskové zprávě. O jaderné dohodě hovořil dnes telefonicky také Macron s íránským prezidentem Hasanem Rúháním.

Íránský prezident Macronovi zopakoval, že v žádném případě nebude jednat o změně dohody, kterou Teherán uzavřel se světovými mocnostmi v roce 2015. Oba se shodli, že ustanovení dohody budou zachována. Ve více než hodinovém rozhovoru Macron podle Elysejského paláce navrhl, aby se diskutovalo i o íránských balistických raketách, o jeho jaderném programu po roce 2025 a o roli Íránu v krizi na Blízkém východě.

O jaderné dohodě s Íránem hovořila o víkendu s Macronem telefonicky i britská premiérka Mayová, které na toto téma po telefonu diskutovala i s německou kancléřkou Merkelovou. „Hovořili o důležitosti íránské jaderné dohody jako o nejlepším způsobu, jak zabránit tomu, aby měl Írán jadernou zbraň,“ uvádí se v prohlášení úřadu britské premiérky.

„Shodli se, že existují důležité otázky, které dohoda nepokrývá a o nichž je třeba hovořit, jako například o balistických střelách či o tom, co se stane, až platnost dohody vyprší,“ píše se také v tiskové zprávě.

USA zvažují vypovězení dohody

V oddělených telefonátech Mayové s Macronem a s Merkelovou se politici také shodli, že budou nadále úzce spolupracovat mezi sebou i s USA na tom, jak řešit řadu výzev, které Írán může představovat.

Dohodu s Íránem uzavřely světové mocnosti (Rusko, Čína, Německo, Británie, Francie, EU a USA) v roce 2015 ještě za předchozího prezidenta Baracka Obamy. Současný prezident Donald Trump ji kritizuje a zvažuje za USA její vypovězení navzdory nesouhlasu ostatních signatářů. Trump by měl rozhodnout do dvou týdnů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek