Mluvčí Komise: EU je ohledně cel USA „trpělivá, ale připravená“

30.04.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie je „trpělivá, ale připravená“, řekl dnes mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas k možnosti, že Spojené státy od 1. května spustí cla na dovoz oceli a hliníku. Unie už oznámila, že na takový krok má připravenou odpověď, stále se ale snaží americkou stranu přesvědčit o tom, aby cla zavedena nebyla.

Schinas potvrdil, že ještě na dnešní den je domluven telefonický rozhovor komisařky pro obchod Cecilie Malmströmové a amerického ministra obchodu Wilbura Rosse. O podrobnostech pravděpodobně posledního kroku Evropské unie, který by mohl americké rozhodnutí zvrátit, ale nechtěl Schinas hovořit a nechtěl předjímat ani výsledek jednání.

„Nebudeme komentovat každý kontakt, ke kterému dojde,“ poznamenal s tím, že kontakty kvůli clům s USA pokračují na všemožných úrovních. Komise věc konzultuje také s členskými státy.

Schinas dnes jen připustil, že 1. květen, který je v Bruselu volným dnem, bude pro Evropskou komisi kvůli sporům o cla nejspíš pracovní.

Vzájemné uvalení cel možná již od 1. května

Americký prezident Donald Trump je přesvědčen, že Spojené státy byly řadu let vystaveny nespravedlivým obchodním praktikám, a proto v březnu oznámil uvalení cel na dovoz oceli ve výši 25 procent a na hliník ve výši deseti procent. Země EU a šest dalším států následně dostalo dočasnou výjimku do 1. května.

Od té doby se EU snaží Američany přesvědčit o potřebě dlouhodobé výjimky. Ve Washingtonu s Trumpem minulý týden jednali francouzský prezident Emmanuel Macron i německá kancléřka Angela Merkelová, velmi pravděpodobně ale pohled amerického prezidenta nezměnili.

Evropská unie se už kvůli zamýšleným americkým clům obrátila na Světovou obchodní organizaci (WTO), protože nesouhlasí s jejich zdůvodněním obavami USA o národní bezpečnost. Podle diplomatů už má unie také připravený soupis amerického zboží, které by v případě spuštění cel čelilo clům v Evropě. Třetí částí předpokládané unijní odpovědi jsou opatření mající chránit evropský trh před dovozem levné oceli, která se nedostane do USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek