Unie ve sporu o dovoz banánů neuspěla

02.08.2005

WTO vyhověla stížnosti pěstitelů banánů z Latinské Ameriky a uznala jejich obavy z chystaného zvýšení cel na dovoz banánů do Evropské unie.

Světová obchodní organizace (WTO) včera v odvolacím procesu vyhověla stížnosti pěstitelů banánů z Latinské Ameriky a uznala jejich obavy z chystaného zvýšení cel na dovoz banánů do Evropské unie.
Unie se chystá zvýšit dovozní clo zhruba na trojnásobek, avšak pouze pěstitelům v Latinské Americe. Dovoz ze svých bývalých kolonií by zvýhodňovala.

V současné době platí pěstitelé banánů při dovozu do Evropské unie clo 75 eur, tedy asi 2250 Kč, za tunu banánů. Z Latinské Ameriky se ale může dovést jen 2,7 miliónu tun, zatímco zbytek připadá na pěstitele v Africe a Karibiku. Při překročení kvóty musí firmy z Latinské Ameriky platit clo 680 eur za tunu. V EU se každoročně prodá asi 4,5 miliónu tun banánů.

Evropská unie byla za systém kvót mnohokrát kritizována a na nátlak se rozhodla místo kvót zavést cla. Vyšší cla by ale podle představ Bruselu platila jen pro firmy z Latinské Ameriky, kde má značné slovo kapitál z USA. Firmy z Afriky a Karibiku, kde je většina bývalých kolonií západoevropských zemí, by dál využívaly zvýhodněných cel.
Evropská unie má teď deset dnů na to, aby navrhla jiný systém cel.

Podle diplomatů hrozí, že se bude opakovat takzvaná banánová válka z konce 90. let, která by ještě více zkomplikovala jednání o liberalizaci světového obchodu. Pokud dojde na nejhorší scénář, mohla by nová obchodní válka trvat až do konce roku, kdy by měla WTO zavést úplně nová obchodní pravidla.
Spor proti sobě staví dvě skupiny rozvojových zemí, které k sobě přitom geograficky nemají příliš daleko. Banány jsou po citrusových plodech druhým nejvíce obchodovaným ovocem.

Sdílet tento příspěvek