Komise: Trváme na stálé výjimce z placení cel

02.05.2018
Euroskop, čtk

Rozhodnutí USA prodloužit pro Evropskou unii dočasnou výjimku z placení cel na dovoz oceli a hliníku prodlužuje nejistotu na trhu. EU by měla být z těchto cel vyjmuta trvale a zcela, uvedla včera ráno Evropská komise v reakci na oznámení, že americký prezident Donald Trump nynější dočasnou výjimku prodloužil do 1. června. Stejný postoj jako EU zastává i Německo.

Spojené státy před dvěma dny oznámily, že s EU, Kanadou a Mexikem jednání o trvalé výjimce prodlužují o „závěrečných“ 30 dní. „Ve všech těchto jednáních se vláda zaměřuje na kvóty, které omezí dovoz, zabrání překládce a ochrání národní bezpečnost,“ uvádí se v prohlášení USA.

„Evropská unie dává trvale najevo ochotu diskutovat o aktuálních otázkách vzájemného přístupu na trh, ale dala také najevo, že jako dlouhodobý partner a přítel Spojených států nebude vyjednávat pod tlakem hrozeb. Každý budoucí transatlantický pracovní program musí být vyvážený a vzájemně výhodný,“ upozornila v prohlášení Komise.

Ta nyní vzala rozhodnutí USA „na vědomí“ s tím, že krok jen prodlužuje nejistotu na trhu a už nyní ovlivňuje obchodní rozhodování. Opatření proti EU nemohou být podle komise zdůvodňována otázkou americké národní bezpečnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek