S Tureckem nelze jednat, neuzná-li Kypr, řekl Villepin

02.08.2005

Evropská komise přezkoumá, zda páteční turecké prohlášení o neuznání Kypru nepředstavuje právní překážku pro plánovaný říjnový start rozhovorů o vstupu Turecka do EU.

Je nemyslitelné, aby Evropská unie zahájila vstupní rozhovory s Tureckem, jestliže Ankara neuznává Kypr, prohlásil v úterý francouzský premiér Dominique de Villepin. Zmínil se přitom o možnosti odložit start jednání plánovaný na 3. října.

„Zdá se mi nemyslitelné, aby mohlo začít jakékoli jednání se zemí, která neuznává všechny evropské státy, tedy celou pětadvacítku,“ řekl Villepin pro rozhlasovou stanici Europe 1.

Turecko v pátek podepsalo protokol, jímž se rozšiřuje celní unie s původní Evropskou unií i na deset nových členů. Otázka Kypru tím však vyřešena nebyla: Ankara k dokumentu připojila prohlášení, podle něhož „podpis neznamená uznání Kyperské republiky“, tedy vlády řecké části ostrova.

Turecko zatím uznává pouze Severokyperskou tureckou republiku, která se od převážně řecké části ostrova odtrhla v polovině 70. let. Turecká armáda tehdy obsadila severní třetinu ostrova v reakci na pokus o převrat krajně nacionalistických kyperských Řeků, kteří chtěli připojit ostrov k Řecku, kde v té době vládla vojenská junta. Mezinárodní společenství poté uvalilo na severní Kypr sankce, které vážně poškodily jeho ekonomiku. Do EU loni vstoupila jen řecká část ostrova, jejíž vláda podle mezinárodního společenství zastupuje celý ostrov.

Evropská komise v pondělí oznámila, že ještě přezkoumá, zda páteční turecké prohlášení o neuznání Kypru nepředstavuje právní překážku pro plánovaný říjnový start rozhovorů o vstupu Turecka do EU.

Za institucionální paradox považuje tuto situaci kyperská vláda. Její mluvčí označil za politováníhodné, že kandidát členství v EU prohlašuje, že neuznává jeden členský stát unie, k níž se chce připojit.

Turecko si nemyslí, že by Villepinova slova mohla zablokovat, nebo oddálit zahájení jednání s EU, řekl oficiální zdroj z Ankary agentuře Reuters. Podle tohoto zdroje nebyla stanovena na jednáních mezi Tureckem a EU loni v prosinci žádná předběžná podmínka, že by Turecko muselo nejprve uznat Kypr, řekl zdroj.

Turecko podle předběžného názoru Evropské komise již splnilo podmínky, aby 3. října mohlo začít jednat o vstupu do Evropské unie. Avšak o tom, zda se tak skutečně stane, rozhodne všech pětadvacet členských zemí EU. Uvedl to mluvčí EK Amadeu Altafaj v reakci na výroky francouzského premiéra.

Turecké prohlášení ještě prozkoumá právní služba EK, ale EK zatím usuzuje, že Ankara splnila dvě podmínky prosincového summitu EU – přijmout balík šesti zákonů a podepsat celní protokol.

Sdílet tento příspěvek