Macron: Paříž, Londýn i Berlín litují rozhodnutí USA o Íránu

09.05.2018
Euroskop, čtk

Francie, Británie a Německo litují včerejšího oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Uvedl to na twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron. Úřad britské premiérky Theresy Mayové poté zveřejnil společné prohlášení Paříže, Londýna a Berlína vyzývající Washington, aby nekomplikoval situaci dalším zemím, které dohodu stále chtějí dodržovat.

Macron, německá kancléřka Angela Merkelová a Mayová spolu podle agentury Reuters telefonicky hovořili krátce po Trumpově prohlášení.

Americký krok podle Macrona ohrozí mezinárodní režim boje proti šíření jaderných zbraní. Francouzský prezident zároveň zopakoval, že Francie bude pracovat na širší dohodě, která by pokryla íránské jaderné aktivity, balistický program i regionální aktivity.

Paříž, Berlín i Londýn loni v říjnu uvedly, že od všech zúčastněných stran bez výjimky očekávají plnění jaderné dohody s Teheránem z roku 2015, a opakovaně dávají najevo, že se tímto dokumentem cítí být vázány.

Mogheriniová: Jaderná dohoda s Íránem funguje

Jaderná dohoda s Íránem funguje a Evropská unie je rozhodnuta ji udržet, uvedla včera večer šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

Po oznámení prezidenta Donalda Trumpa, že USA od dohody z roku 2015 odstupují, Mogheriniová prohlásila, že smlouva je výsledkem dvanácti let diplomacie a je zásadní pro bezpečnost regionu, Evropy a celého světa. Mogheriniová také poznamenala, že ji zvlášť znepokojuje Trumpovo oznámení nových protiíránských sankcí.

„V nadcházejících hodinách a dnech budeme konzultovat s našimi partnery, abychom zhodnotili důsledky (těchto amerických kroků),“ uvedla. EU je podle ní odhodlána jednat v souladu s vlastními bezpečnostními zájmy a chránit své hospodářské investice.

Podle EU jaderná dohoda s Íránem funguje a je třeba ji dál udržet

Řím/Brusel 8. května (zpravodaj ČTK) – Jaderná dohoda s Íránem funguje a Evropská unie je rozhodnuta ji udržet, uvedla dnes večer šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová. Po oznámení prezidenta Donalda Trumpa, že USA od dohody z roku 2015 odstupují, Mogheriniová prohlásila, že smlouva je výsledkem dvanácti let diplomacie a je zásadní pro bezpečnost regionu, Evropy a celého světa. Mogheriniová také poznamenala, že ji zvlášť znepokojuje dnešní Trumpovo oznámení nových protiíránských sankcí.

„V nadcházejících hodinách a dnech budeme konzultovat s našimi partnery, abychom zhodnotili důsledky (těchto amerických kroků),“ uvedla. EU je podle ní odhodlána jednat v souladu s vlastními bezpečnostními zájmy a chránit své hospodářské investice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek