Macron Rúhánímu: Írán musí jadernou smlouvu dodržovat

10.05.2018
Euroskop, čtk

Francie chce udržet jadernou smlouvu s Íránem při životě. V telefonickém rozhovoru s íránským prezidentem Hasanem Rúháním to včera řekl jeho francouzský kolega Emmanuel Macron. Írán podle něj musí dodržovat jadernou smlouvu jako celek. Podle Rúháního má ale Evropa jen malé možnosti, jak smlouvu zachovat.

„Francouzský prezident zdůraznil zájem své země pokračovat v dodržování jaderné smlouvy s Íránem ve všech bodech,“ uvedla v komentáři k telefonátu francouzská prezidentská kancelář. Macron Ruháního upozornil, že je významné, aby Írán jednal stejně.

Podle íránské agentury ISNA Rúhání Macronovi řekl, že Evropa má jen málo možností, jak jadernou dohodu zachovat. „V nynější situaci má Evropa jen velmi omezenou možnost, jak smlouvu zachovat. Musí co nejrychleji vyjasnit své stanovisko a upřesnit a oznámit své záměry ohledně vlastních závazků,“ citovala íránská agentura prezidenta.

Podle Elysejského paláce se Macron a Rúhání shodli na tom, že budou „spolu se zainteresovanými státy pokračovat ve spolupráci, aby jaderná smlouva byla dodržována a regionální stabilita zachována“.

Francie: Je potřeba vést širší diskuzi

V dlouhodobější perspektivě chce Francie vést širší diskusi se všemi zainteresovanými stranami o rozvoji íránského jaderného programu po roce 2025, kdy platnost klíčových paragrafů smlouvy vyprší, uvedla francouzská prezidentská kancelář.

Paříž chce také jednat o íránském raketovém programu a o „obecnějších problémech Blízkého východu“.

Paříž také včera oznámila, že brzy se k pokračování rozhovorů o osudu jaderné dohody sejdou ministři zahraničí Francie a Íránu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek