Mayová a Trump dohodli rozhovory o dopadech sankcí

14.05.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump se v pátek dohodli na budoucích jednáních na nižší úrovni o možných dopadech amerických protiíránských sankcí na firmy, které obchodují s Íránem. O telefonickém rozhovoru Mayové s šéfem Bílého domu v pátek informoval mluvčí Downing Street. Mayová podle něj také Trumpovi zopakovala, že Londýn nadále podporuje zachování mezinárodní jaderné dohody s Teheránem.

Odstoupení od dohody z roku 2015 a obnovení protiíránských hospodářských sankcí oznámil Trump v úterý. Podle něj je smlouva neúčinná, neboť mimo jiné nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Trump uvedl, že sankce se dotknou zahraničních firem, které obchodují s Teheránem.

Podle Washingtonu budou po přechodném období 90, případně 180 dnů obnoveny veškeré sankce, které platily před uzavřením dohody v roce 2015. Týkat se budou ropných či energetických společností, dodávek kovů a dalších surovin, prodeje automobilů a letadel nebo íránského bankovního sektoru.

Postiženy zřejmě budou mimo jiné ropné společnosti Total či Shell, automobilky Volkswagen, Renault nebo Peugeot, strojírenský gigant Siemens či letečtí výrobci Airbus a Boeing. Analytici rovněž předpokládají, že krok USA povede k poklesu vývozu íránské ropy a k růstu cen suroviny na světových trzích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek