EU varovala Írán před obnovením jaderných aktivit

02.08.2005
Pokud Írán obnoví jaderné aktivity, budou tento čin autoří výzvy považovat za porušení listopadovou rezoluce rady guvernérů MAAE.

Velká Británie, Francie, Německo a Evropská unie dnes společně varovaly Írán před obnovením citlivých jaderných aktivit. Zaslaly íránské straně dopis, ve kterém uvedly, že pokud tyto aktivity obnoví, budou s ní zastaveny jednání o jaderné problematice a bude zvážen „jiný druh akcí“.

Podnětem k zaslání dopisu bylo ohlášené íránské rozhodnutí obnovit sporné aktivity v jaderném zařízení v Isfahánu. EU a Spojené státy totiž Írán podezřívají, že se snaží vyvinout jadernou zbraň. Írán to popírá a tvrdí, že jeho jaderný program je výhradně mírový. Trojice zemí se jménem EU už řadu měsíců snaží o řešení sporu jednáním. Írán ovšem není s jeho výsledky spokojen.

Pokud Írán obnoví jaderné aktivity, budou tento čin signatáři dopisu považovat za porušení listopadovou rezoluce rady guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a prosincové dohody s EU.

Signatáři apelují na Írán, aby jaderné aktivity neobnovoval, nepodnikal žádná jednostranné kroky a neodkladně potvrdil, že plně stojí za dohodou z Paříže. V ní se zavázal, že zastaví obohacování uranu, zatímco Evropané v ní slíbili, že mu předloží návrhy na spolupráci v politické, bezpečnostní, hospodářské a technologické oblasti.

Sdílet tento příspěvek