EU prodloužila do května 2020 mandát své mise v Mali

14.05.2018
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie o dva roky prodloužily mandát výcvikové mise v Mali, kde působí i čeští vojáci. Rozšířen byl také její mandát, nově bude zahrnovat také poradenství a výcvik pro společné síly skupiny zemí G5 (Burkina Faso, Mali, Niger, Čad a Mauritánie) v Sahelu. Rada EU o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Osmadvacítka dnes také souhlasila s přidělením podstatně vyššího rozpočtu ve výši 59,7 milionu eur (1,5 miliardy Kč) na danou misi na období od 19. května letošního roku do 18. května 2020. To je výrazný nárůst ve srovnání s částkou 33,4 milionů eur (asi 850 milionů Kč) na stávající dvouleté období.

Unijní mise v Mali (EUTM Mali) pomáhá při opětovném vybudování malijských ozbrojených sil, které dokážou zajišťovat dlouhodobou bezpečnost země a pod dohledem civilních orgánů obnovit její územní celistvost.

Evropští vojáci místní jednotky nejrůznějším způsobem cvičí a pomáhají jim v rozvoji jejich vlastních výcvikových schopností. Mise také poskytuje poradenství malijským orgánům v souvislosti s reformou armády.

V Mali pomáhají i čeští vojáci

Velitelství mise sídlí v Bamaku a jeho ochranu mají na starosti právě čeští vojáci. Velitelem je nyní od konce ledna španělský generál Enrique Martinez.

Nyní prodloužená mise není v regionu jediná pod hlavičkou společné unijní bezpečnostní a obranné politiky. Mise EUCAP Sahel Mali má za cíl podpořit snahu malijské vlády zajistit ústavní a demokratický pořádek, nastolit podmínky pro trvalý mír a zachovat výkon státní moci na celém území této země.

Mise EUCAP Sahel Niger má za úkol podporu boje proti organizované trestné činnosti a terorismu v Nigeru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek